Nama Batu Permata dan Khasiatnya

Nama Batu Permata dan Khasiatnya – Pada kesempatan ini Baca Bagus kembali berbagi Nama Batu Permata dan Khasiatnya, sebelumnya Baca bagus sudah berbagi Khasiat Batu Permata Garut Hijau. Berikut ini beberapa Nama Batu Permata dan Khasiatnya yang dikumpulkan dari berbagai sumber terpecaya.

Nama Batu Permata dan Khasiatnya

Nama Batu Permata dan Khasiatnya

1. Batu Permata hakikat

Batu permata hakikat asalnya ialah batu bukit/ gunung. ada juga orang mengelarkan batu ini sebagai batu badar lumut. ini kerana ia mempunyai sejumlah tumbuhan lumut didalamnya dan ia adalah batu hidup bersifat sejuk. dikatakan batu ini mempunyai khasiat seperti berikut: menundukkan musuh, menghilangkan sakit dan meyembuhkan penyakit, menghindarkan ganguan makhluk halus, menghilangkan darah gemuruh serta untuk keselamatan diri.

2. Batu permata panca nur

Batu panca nur atau pancha warna adalah sejenis batu akik bercirikan lebih dari dua ke lima warna. kelebihan dimata umum ialah pada lima warna ini iaitu merah, hijau, kuning, hitam, putih kerana mempengaruhi kekuatan lima pancaindera manusia. batu panca nur yang asli ialah apabila dipegang terasa berat dan getarannya.batu panca nur ini kekuatannya dikatakan mempunyai khasiat seperti berikut:

 • memancarkan cahaya wajah yang menawan  kepadasipemakainya
 • memancarkan seri kewibawaan lalu akan dihormati olehorang sekeliling. membangkitkan rasa percaya dan keyakinan yang tinggi

  dikhalayak ramai

 • menjadikan musuh tidak berupaya untukmembuat sesuatu yang jahat pada kita.
 • orang akan menjadi kagum, sangat percaya dan tertegundengan kata-kata kita.

3. Batu permata lafadz

Batu lafadz adalah berbentuk/ bergambar/ bertulis secara semulajadi padanya kalimah allah atau huruf-huruf kalimah . amat-amat jarang ditemui di dunia perbatuan. jika ditemui batu jenis ini, anda perlu berhati-hati dan meneliti sepenuhnya kerana terdapat banyak batu-batu campuran yang dibentuk seakan batu-batu yang asli yang mana disebut batu sintesis.

4. Batu permata serai

batu serai hanya diperolehi daripada pokok serai kampung yang berbunga atau pada tumbuhan-tumbuhan yang mengeluarkan bunga seakan bunga padi. untuk makluman semua, pokok serai adalah tumbuhan yang amat sukar untuk mengeluarkan bunga dan pokok serai yang mengeluarkan bunga amat sukar dan jarang-jarang untuk ditemui. jika ditemui pokok serai berbunga, untuk mengambil batu-batu yang terdapat dibahagian bawah perdu pokok serai tersebut memerlukan kaedah dan cara-cara yang tertentu dan hanya orang-orang yang arif dengannya saja yang berjaya mendapatkan batu serai. terdapat pelbagai jenis warna yang biasa didapati seperti warna merah, kuning, warna jernih, biru,hijau dan unggu. kelebihan dan keistimewaan batu serai dimata umum ialah untuk pemanis dan pelaris.

5. Batu permata zamrud

Emrald atau zamrud merupakan batu permata bewarna hijau yang sentiasa dikagumi ramai sejak dahulu lagi. peminat batu cincin kebanyakannya mengakui batu ini adalah amat cantik dan berkhasiat tinggi dari segi spiritual. kekerasan zamrud dalam skala mohs ialah diantara bacaan 7 hingga 9. sememangnya batu zamrud adalah sangat berharga dan tidak ramai yang dapat memilikinya kerana faktor harganya yang agak tinggi. zamrud jarang dijumpai didalam saiz yg besar dan batu zamrud yang paling bernilai paling tinggi kualitinya berasal dari negara colombia yang harganya boleh mencecah sehingga puluhan ribu ringgit. emrald atau zamrud merupakan batu permata atau untuk mereka yang lahir dalam. walau bagaimanapun batu ini tetap sesuai dipakai oleh sesiapa sahaja tanpa mengira bulan kelahiran. pada masa dahulu, zamrud hanya dipakai oleh golongan bangsawan,raja-raja dan pembesar negara sebagai simbol keagungan dan kekuasaan. para pemakai batu zamrud juga percaya dan yakin batu ini akan memberi keuntungan da keyakinan yang tinggi.

6. batu permata badar besi

Batu badar besi juga biasa disebut sebagai batu pati ayam atau istilah sainsnya ialah magnetsteen kerana apabila diajukan besi magnet padanya, batu tersebut akan bergerak berputar-putar. masyarakat umum mengenali batu badar besi dalam golongan pusaka mistik yang diyakini memberi khasiat dan kelebihan yang banyak.

Batu badar besi mengandungi unsur ferum dengan kandungan oksigen yang tinggi sehingga memiliki warna abu kehitaman dan memiliki kekerasan 5-6 skala mohs. sebenarnya batu badar besi banyak dijumpai didaerah australia dan amerika yang mana dekat dgn kawasan pergunungan yang sering terjadi banjir lahar ratusan tahun dahulu.cerita masyur yang diketahui mengenai mengenai khasiat batu badar besi adalah banyak sekali. yang paling utamanya ialah anti senjata tajam atau kebal bahkan kebal kepada peluru. lainnya ialah sebagai pagar diri, mampu melindungi pemiliknya dari bahaya sihir, anti cukur dan menghindarkan aura jahat.

7. Batu permata kecubung

Amethyst yang juga dikenali sebagai kecubung merupakan batu yang berwarna ungu. kecubung berasal dari perkataan greek yang bermaksud penawar dimana wujud kepercayaan lama menunjukkan arak yang diminum di dalam gelas amethyst tidak akan menyebabkan sipeminumnya menjadi mabuk. amethyst atau kecubung mempunyai kekerasan 7 pada skala mohs. kecubung dipercayai telah mula digunakan sejak zaman awal mesir kuno. kecubung yang berkualiti hanya boleh didapati di negara negara seperti brazil, uruguay, siberia, russia dan india. batu kecubung merupakan batu permata yang popular sebagai bahan perhiasan raja-raja dan pembesar-pembesar negara zaman lampau. selain warna ungu, ia juga mempunyai beberapa warna yang menarik. contohnya bewarna merah jambu, tetapi kecubung yang paling berharga semestinya bewarna ungu kebiru-biruan. batu kecubung/ amethyst merupakan birthstone untuk mereka yang lahir pada bulan februari. dimata umum masyarakat, kelebihan dan keistimewaan kecubung ialah untuk pengasihan dan bisa mewujudkan aura menawan kepada pemakainya.

8. Batu permata Delima merah

ruby atau batu delima merah dikenali kerana warna merahnya yang menggambarkan perasaan cinta, kuasa dan kemegahan. inilah raja segala batu permata atau dikenali sebagai yang begitu popular diseluruh nusantara bahkan seantero dunia. delima merah amat sinonim dan mashyur dalam masyarakat melayu kerana kecantikan fizikal batu ini dan khasiat yang menjalarinya, batu ini juga sebenarnya terdapat dalam warna merah jambu (pink) dan merah hati (merah tua).delima adalah batu permata yang sangat keras dengan ukuran 9 pada bacaan skala mohs. delima yang paling popular tentunya berasal dari negara burma (sekarang myammar) kerana kualiti dan kecantikan batunya.walau bagaimanapun terdapat juga bekalan batu delima yang berkualiti yang dilombong dari negara lain seperti negara afrika selatan, pakistan, afghanistan,tanzania dan negara india merupakan birthstone ataupun batu untuk mereka yang lahir pada bulan juli . didalam pengentahuan masyarakat melayu nusantara, delima merah berada dalam mitos khasiat yang paling tinggi yaitu untuk pelindung diri dari ancaman jahat termasuk sihir, bagi pembesar atau pemerintah, ruby dikatakan dapat membuka aura keagungan yang menjadikan orang ramai patuh pada pemakainya. kelebihan delima merah yang paling masyur dalam masyarakat melayu ialah kebal umum dan bagi golongan peniaga pula dikatakan untuk kekayaan. ruby atau batu delima terbaik adalah dari negara burma dimana harganya mengikut timbangan karat.

9. Chrysoberyl cat’s eye (mata kucing)

Batu mata kucing atau ‘cats eye’ diberi nama kerana apabila didalam kegelapan dan ada sedikit cahaya, maka akan muncullah segaris sinar pada batu ini mirip mata haiwan bernama kucing. inilah uniknya batu ini sehingga ramai yang tergila-gila mencarinya. batu cats eye ini banyak terdapat dalam warna coklat kehitaman, kuning madu dan warna hijau muda. cats eye mempunyai ketahan yang kuat kerana batu ini mempunyai kekerasan pada ukuran 8-9 pada skala chrysoberyl merupakan batu permata yang mempunyai nilai yang tinggi di pasaran dengan kualiti yang sangat baik. negara pengeluar utama batu mata kucing ini termasuklah russia, tanzania, sri lanka, dan timur afrika. cats eye l menjadi batu yang digemari oleh ramai peminat dan pengumpul yang profesional. ini kerana batu permata ini sangat sukar untuk didapati dan harganya yang agak mahal. cat’s eye yang baik mempunyai cahaya sebagai jaluran di bahagian tengah. apabila membeli batu yang asli, pastikan “mata kucing” pada batu tersebut berada di bahagian tengah dan “mata” tersebut boleh “terbuka” dan “tertutup” apabila batu itu dicondongkan. kelebihannya dimata umum dikatakan banyak sekali seperti memberikan  keyakinan dan menjadikan lawan /musuh gerun dan takut pada kita serta memberi aura penarik kepada pemakainya juga dikaitkan dengan kesihatan (menghindar penyakit fizikal dan mengelak sihir).

10. batu tiger eye (mata harimau)

Batu tiger eye juga dikenali sebagai batu mata harimau ini tergolong dalam keluarga quartz. batu ini diberi nama kerana warna dan jaluran cahaya yang meliputinya apabila dipandang seolah-olah seperti mata sang harimau yang sedang merenung tajam. warna dominan bagi batu ini ialah kuning yang bercampur dengan hitam dan campuran coklat serta oren. kekerasan skala mohs bagi batu tiger eye ialah pada bacaan 7 yang banyak dijumpai di negara afrika selatan, russia, australia barat, negara jerman dan china. tiger’s eye sesuai dipakai oleh semua golongan dan berbagai peringkat lapisan masyarakat. khasiat dan kekuatan yang menjalarinya dipercayai menjadikan pemakainya akan digeruni lawan dan dihormati kawan, segala perintah dan kata-kata sipemakainya akan mudah diterima dan dipatuhi orang. batu ini juga dipercayai menjadi senjata menangkis pebuatan sihir dan jahat.

11. Batu permata jarum mas

Batu jarum mas termasuk dalam kumpulan batu-batu jenis quartz yaitu ia adalah jenis rutilated quartz. terdapat banyak warna batu dalam kumpulan ini seperti warna merah jambu, kuning, biru dan hijau serta hitam dan putih tetapi batu jarum mas biasanya mempunyai warna dominan jernih keputihan dengan didalamnya terdapat hablur warna kuning yang terbentuk memanjang seolah-olah seperti bentuk jarum. batu jarum mas mempunyai paling banyak jenis dan nama kerana quartz ialah salah satu unsur mineral yang paling banyak didapati dibahagian kerak bumi. kekerasan batu jenis ini berada pada ukuran 7 skala mohs. terdapat catatan menyatakan quartz adalah bahan yang biasa digunakan sebagai bahan mistik dalam mitologi orang asli australia yang menunjukkan batu ini mempunyai khasiat dan kelebihan yang besar dalam dunia mistik. didalam masyarakat melayu nusantara, batu jarum mas dipercayai menjadi alat pertahanan diri dan untuk keselamatan pemakainya.

12. Batu permata nilam (shaphire)

Nilam juga biasa disebut sebagai sapphire atau safir. batu nilam amat dikenali didunia perbatuan sebagai batu yang digemari ramai pencinta batu permata dan sukar untuk diperolehi. struktur mineralnya adalah berbentuk kristal tunggal aluminium oksida yang mana menyebabkan nilam memiliki kekerasan yg cukup tinggi iaitu bacaan 9 pada skala mohs. nilam dipasaran ketika ini banyak berasal dari negara burma, srilangka,thailand ,russia,kalimantan (indonesia) dan juga afrika. batu permata nilam yg terkenal didunia adalah blue shaphire (safir berwarna biru) yang mana struktur mineral dan seratnya memiliki keunikan pancaran cahaya yang berbeza-beza menjadikannya kelihatan amat mempersonakan. terdapat juga nilam berwarna hitam, kuning dan putih tetapi harganya tidak standing dengan nilam berwarna biru.kelebihan dan mitos yang menjalar pada batu nilam ini diyakini dapat menjernihkan fikiran, meningkatkan kekuatan fizikal dan kedamaian hati, membawa kebahagiaan, meningkatkan tujuan hidup. raja-raja dan para pemerintah negara memakai nilam untuk menampilkan wibawa dan sebagai pertahanan yg kuat terhadap bahaya. keistimewaan dimata umum yang paling utama bagi batu nilam ini ialah menyerlahkan aura penarik bagi pemakainya. batu yang istimewa ini ialah atau batu yang sesuai untuk mereka yang lahir pada bulan

13. Batu permata pirus (turquoise)

Batu pirus juga dipanggil sebagai “turqouise”dikenali ramai pecinta batu permata sebagai batu yang berwarna biru dan hijau dengan jaluran urat yang menarik dan unik terbentuk padanya. batu pirus mempunyai campuran mineral tembaga, aluminium dan ferum (besi) yang memberikan peranan terhadap pembentukan warnanya. semakin biru warnanya menunjukkan kandungan tembaga didalamnya adalah tinggi dan jika warna hijaunya yang menonjol, menunjukkan kandungan ferum (besi) pula tinggi.batu pirus direkodkan mempunyai kekerasan pada bacaan 5-6 pada skala mohs. ia banyak di jumpai di negara iran, afghanistan, israel, amerika dan negara mexico. biasanya batu ini banyak dipakai oleh mereka yang berumur 40 tahun keatas. peminat batu ini begitu teruja dengan pirus kerana keindahan dan keunikan urat-urat batunya yang terbentuk dengan menarik dan cantik.batu pirus yang paling terkenal dan tinggi harganya dipasaran ialah pirus berwarna biru atau hijau dari negara iran yang tidak memiliki jaluran atau corak diatasnya. khasiat yang menjalari batu istimewa ini dipercayai membantu dalam proses penyembuhan penyakit, memberikan ketenangan minda dan membuka aura kekuatan diri khususnya kekuatan dalaman atau rohani.

Dan masih banyak lagi batu permata yang mempunyai khasiat, berikut ini beberapa Khasiat batu permata :

 • aquamarin=penyejuk batin dan keluarga
 • badar lumut=ketenangan batin
 • badar tolo= kerukunan
 • badar besi merah=penangkal sial dan tolak bala
 • batu air=kerukunan keluarga dan rejeki
 • batu api=ketenangan dan kharisma
 • batu langgeng= keselamatan dan tolak bala
 • batu darah= tolak kiriman jahat
 • biduri bulan=kejernihan batin dan kesabaran
 • biduri laut= daya tarik lawan jenis
 • biduri pandan= kesabaran
 • biduri sepah=semangat hidup
 • biduri surya= percaya diri dan semangat
 • black cat eye= ketajaman indera
 • black opal=tajam insting dan daya magis
 • black saphir= tajam insting dan daya pesona
 • black star =peredam emosi
 • bulu macan=wibawa kuat dan karir
 • chrisophrase =kesejukan pikiran
 • chrisoberyl= ketajaman insting dan pikiran
 • combong= penarik lawan jenis
 • fosil kelor= perlindungan dan tolak bala
 • fosil mani gajah= daya tarik , rejeki, karir
 • fosil patil lele= mengembalikan ilmu jahat
 • fosil stigi= sedot racun serangga
 • garnet=perbanyak relasi
 • ginggang=terhindar marabahaya
 • giok= kesejukan batin dan relasi
 • intan= jernih pikiran dan jiwa
 • jabarjud= ketenangan jiwa
 • kaki tiga= jalan puncak karir
 • kecubung= simpati dan kasih sayang
 • kecubung es= tenaga prana dan inspirasi
 • kecubung rambut= relasi dan gairah hidup
 • kecubung teh= keteduhan jiwa
 • kecubung wulung= pelebur kiriman jahat
 • kenanga=gairah hidup dan pesona
 • kendit= keutuhan rumah tangga
 • kol buntet=anti santet
 • kristal alam=tenaga prana dan inspiraso
 • labrador= ketajaman insting
 • lapis lazuli= peredam emosi
 • lirabang=semangat hidup
 • malakit=penguras stess
 • manik ringin=peneduh masa
 • mata dewa= wibawa dan kepemimpinan
 • meteorit=penyerap energi alam
 • mustika kelapa=penglaris usaha dan tolak bala
 • mutiara=kecantikan dan kesuburan
 • nagasui=membuka rintangan
 • nefrit=pengurang kebimbangan
 • obisidian=keseimbangan batin
 • ongko wolu=kelancaran bisnis
 • onix hitam = perlindungan bisnis
 • opal= keceriaaan dan daya tarik
 • panca warna= karier dan bijaksana
 • pasir emas=kecantikan dan kesuburan
 • peridot=kebugaran dan ketenangan
 • pirit=percaya diri dan ketenangan
 • pirus daun=murah rejeki
 • pirus persia=penarik relasi
 • puser bumi= daya tarik relasi dan bisnis
 • rose quarts = gairah cinta dan kesuburan
 • ruby=wibawa dan percaya diri
 • safir=optimis dan inisiatif
 • safir kuning= pesona dan daya tarik
 • sineret=memutuskan kesialan
 • sitrin=ketajaman insting dan pikiran
 • sodolanang=menekuk kekuatan lawan
 • spinel=ketenangan jiwa
 • suleman madu=percaya diri dan insting
 • tapak jalak=ketajaman insting
 • tapak mujur= kemudahan usaha
 • topaz=peredam emosi
 • tunjung drajat=kemudahan karir
 • turmalin= ketegaran dan adaptasi
 • yahman wulung=pelebur kiriman jahat
 • yinyang=keseimbangan batin dan waspada
 • zamrud=kesejukan batin dan suasana
 • zircon=kejernihan pikiran

Demikianlah Nama Batu Permata dan Khasiatnya, semoga bermanfaat. Baca juga Khasiat Batu Permata Badar Lumut. [bb]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *